ΔΡΑΣΕΙΣ

16/2/2021

Το ελληνικό docomomo για το παλιό κτήριο λιμένος Πατρώνscreenshot-2021-03-04-at-4.02.31-pm-2

 

26/5/2020

Το ελληνικό docomomo για το ‘Ξενία’ της Άρτας

26/3/2019

Επιστολή προς το ΥΠΕΝ για τα μοντέρνα περίπτερα της ΔΕΘ που απειλούνται:

Microsoft Word - DocomomoGR_TIF-Petition.docxMicrosoft Word - DocomomoGR_TIF-Petition.docxMicrosoft Word - DocomomoGR_TIF-Petition.docxMicrosoft Word - DocomomoGR_TIF-Petition.docx

24/11/2018

Επιστολή για την προστασία και ανάδειξη των ‘Έργων Ακροπόλεως’ του Δημήτρη Πικιώνη η οποία στάλθηκε σε σχετικούς φορείς:

Microsoft Word - docomomoGreece_PikionisPetition2018.docx

Microsoft Word - docomomoGreece_PikionisPetition2018.docx

16/5/2018

Το μοντέρνο βλέμμα στην ‘ελληνική’ φύση – αφίσα

afisa aspro

29/4/2018

Το μοντέρνο βλέμμα στην ‘ελληνική’ φύση – πρόσκληση και τελικό πρόγραμμα

DOCOMOMO TUC invitation

DOCOMOMO Chania programma1DOCOMOMO Chania programma 2DOCOMOMO Chania programma3

7/9/2017

DOCOMOMO-TUC_2018

CALL FOR PAPERS

 ΤΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ‘ΕΛΛΗΝΙΚΗ’ ΦΥΣΗ

 Η ελληνική ομάδα εργασίας του DO.CO.MO.MO. και η Σχολή Αρχιτεκτόνων Mηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης συνδιοργανώνουν επιστημονική συνάντηση με θέμα: Tο μοντέρνο βλέμμα στηνελληνικήφύση.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά στις 25-26 Μαΐου 2018.

Ένα μεγάλο μέρος της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα αναπτύχθηκε μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον με ιδιαίτερη ταυτότητα. Έλληνες αλλά και ξένοι αρχιτέκτονες δημιούργησαν έργα αναπτύσσοντας έναν γόνιμο διάλογο με τη φύση, κάποιες φορές αντιπαρατιθέμενοι σε αυτήν ενώ κάποιες άλλες «κατασκευάζοντάς» την, επιχειρώντας την σχεδιαστική αναπαράστασή της.

Κάθε συνάντηση όμως της αρχιτεκτονικής με τη φύση, βασισμένη στην ιδέα ότι ο άνθρωπος είναι ικανός να τη «βελτιώσει», δεν είναι τίποτα άλλο από έκφραση αξιών και ιδεών. Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ελλάδα καθότι το ελληνικό τοπίο πέραν της αισθητικής ιδιαιτερότητάς του διαθέτει ευρύτερο ιδεολογικό βάρος μέσω των φιλοσοφικών ιδεών που έχουν διατυπωθεί γι αυτό. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η προσπάθεια απόδοσης του ορισμού της «ελληνικότητας» μέσω ενός γεωμορφολογικού ντετερμινισμού με αναφορά στο ελληνικό τοπίο.

Η σχέση αρχιτεκτονικής και ελληνικής φύσης εμφανίζει πολλαπλότητα θεωρώντας τη φύση ως μυθολογικό τόπο αλλά και συμβολικό χώρο, ως γεωλογική μορφολογία αλλά και τοπιακή κλίμακα, ως ενεργειακό πόρο αλλά και κατασκευαστικό υλικό, ως οικολογική συνείδηση αλλά και βιομορφική αναφορά. Παράλληλα αναδεικνύει την αντίθεση του άστεως με την ύπαιθρο, θεωρώντας την μέρος της φύσης.

Σε μια εποχή κατά την οποία η διεθνής βιβλιογραφία επιχειρεί να αναδείξει την οργανική σύνδεση της μοντέρνας αρχιτεκτονικής με τη φύση και με δεδομένες τις σύγχρονες προκλήσεις που θέτει η σχέση φύσης και τουρισμού στην Ελλάδα, η επιστημονική συνάντηση με θέμα ‘Το μοντέρνο βλέμμα στην ‘ελληνική’ φύση’ έχει ως στόχο να αναδείξει τον διάλογο της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα με την ελληνική φύση μέσα από δύο θεματικούς άξονες:

α. Κοιτάζοντας προς τη φύσηΣχεδιάζοντας με τη φύση.

 Από την ‘συναισθηματική τοπογραφία’ του Δ. Πικιώνη και τον λόγο για το κτίσμα που ‘φυτρώνει’ του Α. Κωνσταντινίδη έως τις πολεμικές παρεμβάσεις υπέρ του ελληνικού τοπίου του Α. Προβελέγγιου και τις τοπιακές-οικιστικές ουτοπίες του Τ. Ζενέτου, το φυσικό στοιχείο εμφανίζεται ως βασικό συστατικό με ιστορική και πολιτισμική, αν όχι οντολογική, σημασία. Το σπίτι διακοπών μπροστά στην θάλασσα στην Ανάβυσσο του Α. Κωνσταντινίδη, το αναψυκτήριο δίπλα στο ποτάμι στην Κρύα του Α. Π. Βενετά, το ορεινό συγκρότημα του Δ. Πικιώνη στο Περτούλι και το αγρόκτημα ‘Sparoza’ του J. Soltan στην Παιανία είναι μερικά μόνο από τα έργα που συγκροτήθηκαν εξαρχής σε σχέση με το φυσικό στοιχείο.

Με ποιούς τρόπους οι μοντέρνοι αρχιτέκτονες μίλησαν για τη φύση; Πώς εμφανίστηκε η φύση στον αρχιτεκτονικό θεωρητικό λόγο και γιατί; Πως η αρχιτεκτονική συνδέθηκε με αυτήν; Σε ποιόν βαθμό και με ποιούς τρόπους η αρχιτεκτονική ‘επανανασχεδίασε’ τη φύση; Πώς η ιδιαιτερότητα της ελληνικής φύσης, ως αισθητική του τοπίου αλλά και ως φιλοσοφική ιδέα, διαφοροποίησε την σχέση μοντέρνας αρχιτεκτονικής και φύσης από τις διεθνείς τάσεις;

β. Η μοντέρνα αρχιτεκτονική τοπίου και η ελληνική φύση.

 Αν και η παράδοση της αρχιτεκτονικής τοπίου στον ελληνικό χώρο είναι σαφώς περιορισμένη, μπορεί ωστόσο κανείς να αναγνωρίσει κάποιες ενδιαφέρουσες προσπάθειες σχεδιασμού: Η εμβληματική διαμόρφωση του Φιλοπάππου του Δ. Πικιώνη και το πράσινο των ξενοδοχείων Ξενία ανά την Ελλάδα, ο εντυπωσιακός ‘Κήπος Διομήδη’ της H. Hammerbacher και το αφαιρετικό πολεμικό κοιμητήριο Φαλήρου του L. de Soissons, δίνουν ένα στίγμα των διαφορετικών προθέσεων και προσεγγίσεων της μοντέρνας ματιάς στο ελληνικό τοπίο.

Ποιά άλλα πρόσωπα και έργα αρχιτεκτονικής τοπίου στην Ελλάδα του μοντέρνου θα μπορούσαν να αναδειχθούν ως σημαντικά; Ποιές οι αρχές, αξίες και ποιότητες αυτής της αρχιτεκτονικής τοπίου; Ποιές οι επιρροές της και οι αναφορές της; Πώς εισάγεται η ιστορία και η παράδοση του τόπου στο σχεδιασμένο τοπίο;

Θα επιλεγούν για παρουσίαση εισηγήσεις οι οποίες βασίζονται σε πρωτότυπη ιστορική τεκμηρίωση ή/και θεωρητική έρευνα. Θα δοθεί προτεραιότητα σε προτάσεις οι οποίες φέρνουν στο φως αδημοσίευτο αρχειακό υλικό, αναδεικνύουν άγνωστα ή λίγο γνωστά έργα, θέματα και πρόσωπα, καθώς και σε προτάσεις οι οποίες εισάγουν νέα ερμηνευτικά εργαλεία κατανόησης της σχέσης της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα με το φυσικό περιβάλλον και το σχεδιασμένο τοπίο.

Σας καλούμε να μας στείλετε έως τις 10/11/2017 τίτλο, περίληψη (έως 200 λέξεις) και ένα σύντομο βιογραφικό σας (έως 100 λέξεις) στο email: docomomogreece@gmail.com

Οι εισηγητές/τριες οι οποίοι/ες θα επιλεγούν για παρουσίαση θα ενημερωθούν μέσω email έως τις 2/2/2018.

Μέρος των εισηγήσεων θα συμπεριληφθεί, μετά από επιλογή, στον επόμενο συλλογικό τόμο της σειράς «Τετράδια του Μοντέρνου».

Επιστημονική επιτροπή:

Κώστας Τσιαμπάος

Επίκουρος Καθηγητής

Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ

Συντονιστής docomomo Greece

Αμαλία Κωτσάκη

Επίκουρη Καθηγήτρια

Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Πολυτεχνείου Κρήτης

Οργανωτική επιτροπή:

Κώστας Τσιαμπάος ΕΜΠ

Αμαλία Κωτσάκη ΠΚ

Πανίτα Καραμανέα ΠΚ

Μαρία Νοδαράκη ΕΜΠ

20/10/2015

ΑΦΙΣΑ_do.co.mo.mo

Επιστημονική Ημερίδα

Ελληνικό DO.CO.MO.MO. 25 ΧΡΟΝΙΑ:
Πεπραγμένα, προοπτικές και προκλήσεις για το μέλλον της τεκμηρίωσης και προστασίας της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.
27 Νοεμβρίου 2015
Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Οδός Πατησίων 42, Κτίριο Αβέρωφ, Αίθουσα ‘Λύσανδρος Καυταντζόγλου’.

 
Στόχος της ημερίδας είναι η χάραξη νέων κατευθύνσεων στην τεκμηρίωση και προστασία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής που να ανταποκρίνονται στις σημερινές και τις μελλοντικές προκλήσεις. Ακολουθώντας μια πρώτη μαχητική περίοδο τεκμηρίωσης και προστασίας, η διατήρηση της ελληνικής μοντέρνας αρχιτεκτονικής ως πολιτιστικής κληρονομιάς έχει πλέον, σε μεγάλο βαθμό, κατοχυρωθεί σε θεσμικό επίπεδο. Όμως, παρά την αυξανόμενη θεσμική και επιστημονική νομιμοποίηση, η συλλογική αποδοχή της σημασίας του μοντέρνου στην ελληνική κοινωνία παραμένει περιορισμένη ενώ η μεθοδολογία επεμβάσεων είναι ελλιπής. Καθώς στη διεθνή κοινότητα οι πολιτικές επανάχρησης κυριαρχούν, η διατήρηση ως τομέας της αρχιτεκτονικής δραστηριότητας θα έπρεπε να μας απασχολεί όλο και περισσότερο – ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου το μεγαλύτερο μέρος του κτισμένου περιβάλλοντος παρήχθη στον 20ό αιώνα και όπου σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει νέα οικοδομική δραστηριότητα. 
Οργάνωση: ΕΛΛΗΝΙΚΟ DO.CO.MO.MO. και ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΕΜΠ,
σε συνεργασία με τα ΑΡΧΕΙΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ,
με την υποστήριξη του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ και του DO.CO.MO.MO. INTERNATIONAL
 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
10.00-11.00 Χαιρετισμοί-Τοποθετήσεις

10.00-10.10 Ελένη Μαΐστρου
Κοσμήτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
10.10-10.20 Αριστείδης Μπαλτάς
Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
και
Μαρία Βλαζάκη – Ανδρεαδάκη
Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας
του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πρόεδρος Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, Συμβουλίου Μουσείων και Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων
10.20-10.30 Γιάννης Τσιρώνης
Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, και Ειρήνη Κλαμπατσέα, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Επίκουρη καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής & του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων
10.30-10.40 Μάρω Αδάμη
Ομότιμη Καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, Υπεύθυνη Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής Μουσείου Μπενάκη

11.00-12.00 1η Ενότητα:
Θεσμικό Πλαίσιο και Πολιτικές Προστασίας της Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα: Κριτήρια και Οπτικές

Συντονιστής: Παναγιώτης Φαραντάτος

11.00-11.15 Παναγιώτης Τουρνικιώτης
Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, Docomomo International, Executive Committee
Η Μοντέρνα αρχιτεκτονική ως νεωτερικότητα και ως κληρονομιά.
11.15-11.30 Ευγενία Γατοπούλου
Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων ΥΠΠΟΑ
Η αντίφαση ανάμεσα στην πρωτοπορία του μοντέρνου και τον ορθολογισμό της διατήρησης.
11.30-11.45 Γεώργιος Γκανασούλης
Γενικός Διευθυντής Πολεοδομίας του ΥΠΕΝ
Η προστασία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα: Θεσμικό πλαίσιο, προβλήματα εφαρμογής και σχετικοί προβληματισμοί.
11.45-12.00 Ζήσης Κοτιώνης
Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
και
Νικόλαος Πλατσάς
Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Το Μη-Μέλλον της Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής: Από τον Μοντερνισμό, ως Αρχιτεκτονική του Κράτους Πρόνοιας, στην Αρχιτεκτονική της Αυτοκρατορίας.

12.00-12.30 Διάλειμμα

12.30-15.00 2η Ενότητα:
Όρια και Καταγραφές του Ελληνικού Μοντερνισμού. Τα Αρχεία και οι Προοπτικές τους

Συντονιστής: Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος

Υπάρχουν, και αν ναι, ποια είναι τα όρια του ελληνικού μοντερνισμού; Έχει νόημα μια χρονική οριοθέτηση; Παρά τη διαρκή ανάδειξη μοντέρνων Ελλήνων αρχιτεκτόνων και εμβληματικών κτηρίων που παρέμεναν για καιρό στην αφάνεια, πολλά σημαντικά έργα δεν έχουν βρει ως σήμερα τη θέση τους στην ιστορία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Τι λανθάνει ως υλικό απαραίτητο για την ανανέωση της έρευνας; Ανάμεσα σε μια άκαμπτη αξιολογική θεμελίωση και μια ευέλικτη κοινωνική και πολιτισμική ενσωμάτωση, τί επιλέγουμε και πότε; Ποια είναι η συμβολή των αρχείων που φιλοξενούν υλικό σχετικό με την ελληνική μοντέρνα αρχιτεκτονική πέρα από τη διάσωση, φύλαξη και καταγραφή της; Η μέχρι τώρα συμβολή τους στην ερευνητική τεκμηρίωση και τη διάχυση της γνώσης γύρω από το ελληνικό μοντέρνο ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και θεωρίες; Υπάρχουν προοπτικές ενσωμάτωσης στα παραδοσιακά εργαλεία καταγραφής σύγχρονων καινοτόμων μέσων τεκμηρίωσης, όπως ψηφιακές βάσεις δεδομένων; Καθώς η αρχειακή τεκμηρίωση μας ενδιαφέρει τόσο ως καταγραφή μιας, όσο το δυνατόν, ολοκληρωμένης ταυτότητας του έργου, όσο και ως κριτική αποτίμηση της ιστορικής, κοινωνικής, τεχνολογικής, αισθητικής ή πολιτισμικής σημασίας του, θα ήταν ενδεδειγμένη μια διεύρυνση των τεκμηρίων όπως αναφορές σε υποδομές, κελύφη, εσωτερικούς χώρους, τεχνολογικό εξοπλισμό, υλικά κατασκευής, βαθμό επιρροής στη δημόσια σφαίρα, δημόσια κριτική στον τύπο ή και αποτίμηση από το ευρύ κοινό;

12.30-12.45 Πέτρος Φωκαϊδης
Υποψήφιος διδάκτωρ ΕΜΠ
και
Παναγιώτα Πύλα
Αναπλ.Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Κύπρου
Κριτική Ιστοριογραφία και Ψηφιακά Εργαλεία Τεκμηρίωσης: Προοπτικές Ενίσχυσης της Έρευνας στην Μοντέρνα Αρχιτεκτονική.
12.45-13.00 Αιμιλία Αθανασίου
Υποψήφια διδάκτωρ ΕΜΠ
Για ένα ανοιχτό αρχείο της ελληνικής μοντέρνας αρχιτεκτονικής.
13.00-13.15 Τίνα Καραλή
Υποψήφια Διδάκτωρ ΕΜΠ
Το «Δημόσιο» και το «Επίσημο» Μοντέρνο.
13.15-13.30 Κώστας Τσιαμπάος
Λέκτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ.
Ο ορισμός του μοντέρνου: αυτό που βλέπουμε, αυτό που κρατάμε.
13.30-14.00 Συζήτηση

14.00-15.00 Διάλειμμα

15.00-16.00 3η Ενότητα:
Η Συμβολή της Διδασκαλίας και Κριτήρια Διατήρησης και Συνέχειας στη Διαρκή Επιστροφή στη Μοντέρνα Εμπειρία

Συντονίστρια: Λίνα Δήμα

Η παρακαταθήκη του μοντέρνου κινήματος φιλοδοξεί να εξασφαλίσει τη λειτουργική σχέση του αρχιτέκτονα και του έργου του τόσο με τη κοινωνία όσο και με το φυσικό περιβάλλον. Σε ποιο βαθμό η διδασκαλία στις αρχιτεκτονικές σχολές διαμορφώνει μια «μοντέρνα» συνείδηση στους νέους αρχιτέκτονες που κρατά ζωντανά τα διδάγματα του μοντέρνου; Η μοντέρνα εμπειρία μεταφέρεται στις νέες γενιές ως ιστορικό πεπραγμένο ή ως διαρκής επιστροφή στην αφετηρία μιας μονίμως εκκρεμούς διαδρομής στη νεωτερικότητα που δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ; Μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να θεωρηθεί συμβατή τόσο με την εγγενή ιδιότητα του μοντέρνου να επενδύει στο εκάστοτε παρόν όσο και με το τραύμα του ελληνικού μοντέρνου που παραμένει ανοιχτό σε μια διαρκή εσωστρέφεια και ανάγκη ευρύτερης αναγνώρισης και καταξίωσης; Τι κρατάμε ως επίκαιρο ή παραδειγματικό για την διδασκαλία; Σε μια εποχή που γίνεται λόγος για πολλαπλούς, εναλλακτικούς ή περιφερειακούς μοντερνισμούς, η ελληνική περίπτωση σήμερα έχει να συνεισφέρει μια φρέσκια ματιά;

15.00-15.15 Σοφία Τσιράκη
Επίκουρη καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας: Στο διδακτικό δρόμο ενός «μεσογειακού μοντερνισμού».
15.15-15.30 Γιώργος Αγγελής
Λέκτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
και
Μπίλυ Γιαννούτσου
Λέκτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
Το ελληνικό μοντέρνο του ’30 και η σημασία του στο μάθημα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης.
15.30-15.45 Ρίβα Λάββα
Λέκτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
Η ύλη ως ύστατο καταφύγιο για την προστασία του Μοντέρνου Κινήματος.
15.45-16.00 Βασίλης Κολώνας
Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π. Θεσσαλίας
Από τα σχολεία του ΄30 στα ξενοδοχεία του ΄60 και του ΄70. Η κακοποίηση του μοντέρνου στην Ελλάδα και η «κατά περίπτωσιν» αντιμετώπισή της.

16.00-17.30 4η Ενότητα:
Σύγχρονες Επεμβάσεις και Πρακτικές Επανάχρησης σε Μοντέρνα Κτίρια

Συντονιστής: Παναγιώτης Τουρνικιώτης

Οι σύγχρονες παρεμβάσεις σε μοντέρνα κτήρια με στόχο τη διατήρηση της ζωής τους με νέους όρους αποτελούν διεθνώς αντικείμενο συζητήσεων, αντιπαραθέσεων, ενίοτε και συγκρούσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά: α. Πώς εξασφαλίζεται πρακτικά η διατήρηση της ζωής ενός μοντέρνου κτιρίου ή συνόλου; Ποιο είναι το πεδίο όπου διασταυρώνεται η επανάχρηση σημαντικών ή μεγάλης κλίμακας μοντέρνων κτιρίων και συνόλων με την ιδιωτική πρωτοβουλία και την διαχείριση των όρων πρόσληψής τους από το ευρύτερο κοινό; Θα μπορούσαν να εξεταστούν τρόποι αμεσότερης παρέμβασης και συμμετοχής των πολιτών; Πώς αντιμετωπίζονται θέματα χρηματοδότησης και διαχείρισης έργων μεγάλης κλίμακας ή ζητήματα σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού φορέα, και ποιοί οι όροι με τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό; β. Ιεραρχούνται τα επιμέρους χαρακτηριστικά ενός μοντέρνου κτιρίου/συνόλου (τυπολογία, μορφή, δομή, υλικότητα/κατασκευή, λειτουργία, συμβολισμός, κλπ.) στην προοπτική της προστασίας, διατήρησης και αποκατάστασής του; Τίθεται θέμα αυθεντικότητας των αρχικών υλικών και κατασκευαστικών μεθόδων της μοντέρνας αρχιτεκτονικής; Νομιμοποιείται ο τυπολογικός και λειτουργικός μετασχηματισμός ενός κτιρίου, στο πλαίσιο επανάχρησης και αλλαγής λειτουργίας του; Νομιμοποιείται εντέλει ο συνολικός ανασχεδιασμός του και σε ποιο βαθμό;

16.15-16.30 Γραφείο Κίζη
Αποκατάσταση & Αξιοποίηση Μεγάρου Μ.Τ.Σ & Θεάτρων Παλλάς και Αλίκη.
16.30-16.45 Διονύσης Σοτοβίκης
Μετατροπή της Οικίας – Ατελιέ Σπητέρη στην οδό Κυκλάδων του Α. Προβελέγγιου στην Gallery Gazonrouge.
16.45-17.00 Νικόλας Τραβασάρος – Divercity Architects
Μετατροπή του Κτίριου Γραφείων Δοξιάδη στο One Athens Κτίριο Κατοικιών.
17.00-17.15 Γραφείο 3SK A. + B. Στυλιανίδης
ΦΙΞ – ΕΜΣΤ Ενίσχυση και Μετασκευή πρώην Εργοστασίου ΦΙΞ στο Νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
17.15-17.30 Δημήτρης Παπαλεξόπουλος
Ανακαίνιση / Αποκατάσταση Σχολείου Τ. Ζενέτου στον Αγ. Δημήτριο.
17.30-18.00 Συζήτηση

18.00-18.30 Διάλειμμα

18.30-19.30 5η Ενότητα:
Το Μοντέρνο ως ζωντανή Πολιτισμική Κληρονομιά

Συντονιστής: Κώστας Τσιαμπάος

Σήμερα, ένα ελάχιστο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας εκτιμά την αξία ενός μοντέρνου κτιρίου, παρότι η χρονική απόσταση της εποχής μας από την έκρηξη και άνθηση της μοντέρνας αρχιτεκτονικής είναι σχετικά μικρή και οι περισσότεροι Έλληνες διαθέτουν βιωματική εμπειρία από την κατοίκιση σε μοντέρνα κελύφη, όπως οι αστικές πολυκατοικίες. Αν δεχθούμε ότι η τεκμηρίωση της μοντέρνας αρχιτεκτονικής οδηγεί και εξασφαλίζει σε ένα βαθμό μια ηθική και πολιτισμική ‘νομιμοποίησή’ της, τότε ποιές νέες στρατηγικές και τεχνικές μπορούμε να αναζητήσουμε σήμερα ώστε αυτή να αναβαθμιστεί στη συλλογική συνείδηση; Με ποιους τρόπους μπορεί να ευαισθητοποιηθεί, εμπλακεί ή κινητοποιηθεί ένα ευρύτερο κοινό; Πώς μπορούμε να αποκαταστήσουμε φθαρμένους κώδικες επικοινωνίας ή να δημιουργήσουμε νέους; Ποιος ο ρόλος της αρθρογραφίας στα έντυπα και ψηφιακά μέσα καθώς και η ανάπτυξη οδηγών πόλης και διαδραστικών χαρτών σε αυτήν την κατεύθυνση της εξοικείωσης του κοινού με την μοντέρνα ελληνική αρχιτεκτονική;

18.30-18.45 Λίνα Δήμα
Υποψήφια Διδάκτωρ ΕΜΠ
Από την ‘αρχιτεκτονική του μπουντουάρ’ στη μοντέρνα αρχιτεκτονική ως κοινό πνευματικό αγαθό.
18.45-19.00 Νίκος Πατσαβός
Αρχιτέκτων, Ctrl Space Lab
Ο μοντέρνος κώδικας: ένα έργο σε εξέλιξη.
19.00-19.15 Πάνος Τσακόπουλος
Δρ Αρχιτέκτων
Το μοντέρνο είναι η καθημερινή εμπειρία της πόλης.
19.15-19.30 Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος
Λέκτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
Μοντερνισμού παράδοση: Η τεκμηρίωση ως προστασία ή η χρησιμοθηρική έρευνα.

19.30-20.30 Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης – απολογισμός:
Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος, Ζήσης Κοτιώνης, Νίκος Μπελαβίλας, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Κώστας Τσιαμπάος, Παναγιώτης Φαραντάτος, Πέτρος Φωκαϊδης.