ΝΕΑ

8/12/2018

The_Future_as_a_project

Τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 στις 20.00 εγκαινιάζεται η έκθεση
ΜΕΛΛΟΝ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ | Ο ΔΟΞΙΑΔΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
THE FUTURE AS A PROJECT | DOXIADIS IN SKOPJE

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης ‘Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου’ του δήμου Αθηναίων Πενήντα πέντε χρόνια μετά το σεισμό του 1963 που κατεδάφισε το 80% της πόλης των Σκοπίων, η συνεισφορά του Κωνσταντίνου A. Δοξιάδη στον επανασχεδιασμό της πόλης είναι ακόμα σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Αντίστοιχα στο περιθώριο παραμένει η ιστορία των κτηρίων που τελικώς σχημάτισαν το νέο αστικό τοπίο των Σκοπίων, μετά από την ανάθεση του σχεδιασμού του κέντρου της πόλης στο γραφείο του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kenzo Tange. Σήμερα, εξαιρετικά δείγματα των ρευμάτων του μεταβολισμού και του μπρουταλισμού υποφέρουν από δεκαετίες εγκατάλειψης και απαξίωσης.

Η έκθεση Μέλλον υπό Κατασκευή | Ο Δοξιάδης στα Σκόπια η οποία εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στις 20.00 στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 παρουσιάζει για πρώτη φορά το εντυπωσιακό έργο του Δοξιάδη στα Σκόπια, το οποίο περιλαμβάνει λεπτομερείς καταγραφές των ζημιών από το σεισμό, σχεδιαστικές στρατηγικές και ένα νέο πολεοδομικό σχέδιο για την πόλη. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό το έργο του Kenzo Tange για το κέντρο των Σκοπίων, καθώς και μία σειρά από κτήρια σημαντικών Γιουγκοσλάβων αρχιτεκτόνων που στέκονται ακόμα και σήμερα στο κέντρο της πόλης. Η έκθεση και οι σχετικές εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, το Museum of the City of Skopje και το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία και με τη στήριξη της διοργάνωσης «Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων.

Το υλικό της έκθεσης προέρχεται κυρίως από το Αρχείο του Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη του Ιδρύματος Κωνσταντίνου και Εμμάς Δοξιάδη και την ιδιωτική συλλογή των Jovan Ivanovski, Ana Ivanovska Deskova και Vladimir Deskov.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 την ημέρα των εγκαινίων σχετική ημερίδα (15.00 – 19.30) με διεθνείς προσκεκλημένους επιστήμονες και ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα και παρουσίαση του καταλόγου της έκθεσης (απαιτείται κράτηση). Η συζήτηση θα διεξαχθεί στην ελληνική γλώσσα με προσκεκλημένους από την εγχώρια επιστημονική κοινότητα. Θα προηγηθούν δύο δωρεάν ξεναγήσεις από την ομάδα επιμέλειας στην έκθεση (17.00-18.00 / απαιτείται κράτηση).

Επιμελητές: Καλλιόπη Αμυγδάλου, Ana Ivanovska Deskova, Jovan Ivanovski, Vladimir Deskov, Κώστας Τσιαμπάος
Βοηθός Επιμελητής: Χρήστος Κρητικός

Με την υποστήριξη του ελληνικού docomomo

25/10/2018

Η ετήσια συνάντηση του ελληνικού docomomo ορίστηκε για την Τρίτη, Τρίτη, 30 Οκτωβρίου, στις 10 π.μ. στα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

 

29/9/2018

docomomo2018proceedings

Ο τόμος των πρακτικών του τελευταίου διεθνούς συνεδρίου του docomomo εδώ:

http://www.docomomo2018.si/index.php/15idc-conference-proceedings

 

25/5/2018

IMG_1607

14/3/2018

cartaz final-01

 

19/1/2018

ΤΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ‘ΕΛΛΗΝΙΚΗ’ ΦΥΣΗ / Χανιά, 25-26 Μαΐου 2018

ΛΙΣΤΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

Αθανασίου Αιμ. υπ. Διδ. ΕΜΠ Περτούλι Revisited: «Ιερές και ανόσιες αναμνήσεις» από την αρχιτεκτονική του Πικιώνη
Αλιφραγκής Σ. Διδάσκων ΑΠΘ Η φύση στη «βιβλιοθήκη» του μοντέρνου αρχιτέκτονα: Μίμης Φατούρος
Ανδριανόπουλος Τ. μέλος ΔΕΠ ΕΜΠ Ελληνική ακτογραμμή υπό νεωτερική γραμμή: θέρετρα του Ι. Δεσποτόπουλου
Βαζάκας Α. μέλος ΔΕΠ Χανιά Η ειδικότητα της αρχιτεκτονικής τοπίου και ο ύστερος Ελληνικός μοντερνισμός
Βλάχου Ε. Α. Αρχιτέκτων – διδάσκων Σιβιτανίδειος «Δεσμώτες» του Μεσογειακού Τοπίου
Βομπίρη Ι. υπ. Διδ. ΕΜΠ Σανατόρια: αρχιτεκτονική αντίληψη στο μαγικό βουνό
Δήμα Λ. Διδάσκουσα Πάτρα Εκφάνσεις της φύσης στο έργο του Ιωάννη Δεσποτόπουλου
Δημητρακοπούλου Ε. υπ. Διδ. Βόλος ΧΑΝ CAMP_ Επανακατοίκηση στη Μοντέρνα Φύση
Ζαβράκα Δ. Δρ. Αρχιτέκτων  ΑΠΘ Το μοντέρνο βλέμμα στο (νεκρο)ταφείο: Σύνθετες υποθέσεις φύσης και ταφικών υπαίθριων συνόλων
Ζώμας Α. υπ. Διδ. ΕΜΠ Τοπιακές κατασκευές στα όρια του μοντέρνου: οι μελέτες του Αλέξανδρου Παπαγεωργίου-Βενετά
Ηλιοπούλου Φ. και

Θεοχάρη Δ.

Μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΕΜΠ – αρχιτέκτων/αρχιτέκτων τοπίου Πόσο «πράσινο» είναι το πράσινο του μοντέρνου;
Κάλφα Κ. και Παπαβασιλείου Μ. Διδάκτωρ ΕΜΠ – υπ. Διδ. ΕΜΠ Το άμεσο περίβλημα μέσα στη φύση: περί Ιάννη Ξενάκη και Αμοργού
Κεφαλογιάννης Ν. Διδάσκων Πάτρα Σχεδιασμός στο παράκτιο χώρο από τους μοντέρνους αρχιτέκτονες στην Ελλάδα και στην Ισπανία
Κολώνας Β. μέλος ΔΕΠ Βόλος Μνημεία, Τοπία, Ξενία
Λιβάνη Ε. υπ. Διδ. ΕΜΠ  Τα ‘χωριά’ και το ‘τοπείο’: Θεωρήσεις του Άρη Κωνσταντινίδη για την ‘ελληνική’ φύση
Μαγουλιώτης Ν. υπ. Διδ. ΕΤΗ Τριμμένος Κόσμος: Η ενατένιση του φυσικού τοπίου από τον Περικλή Γιαννόπουλο και η επίδρασή του στους νεοέλληνες αρχιτέκτονες
Μακεδονοπούλου Χ. Αρχιτέκτων Όλοι παραλία! * Η περίπτωση του Ξενία Μεσολογγίου
Μωραΐτης Κ. μέλος ΔΕΠ ΕΜΠ Περί του ‘Ελληνικού Τοπίου’: Πολιτισμική σύνθεση και τοπιακό υπόβαθρο
Πανηγυράκης Φ. υπ. Διδ. TU Delft Arthur Staal: Οδοιπορικό στην Ελλάδα του 1930
Πατσαβός Ν. Διδάσκων Ιωάννινα Ecology and Ekistics: Η φύση ως παράδειγμα στη σκέψη του Κωνσταντίνου Δοξιάδη
Πετρίδου Β. μέλος ΔΕΠ Πάτρα Φυσική ελευθερία και στρατιωτική πειθαρχία
Σκουτέλης Ν. μέλος ΔΕΠ Χανιά  Μεταξύ αιγιαλού και παραλίας
Σταυρακάκης Μ. Διδάσκων UCL – AA  Το Μοντέρνο (Τοπίο) της Κνωσού
Σωτηρίου Αθ. υπ. Διδ. ΕΜΠ «Το τοπίο έλαμπε στον ήλιο με φλεγόμενα χρώματα.» Η προσέγγιση του Ισαάκ Σαπόρτα στο φυσικό τοπίο του ελλαδικού χώρου
Τασσοπούλου Μ. και Νοδαράκη Μ. υπ. Διδ. ΕΜΠ – υπ. Διδ. ΕΜΠ Η μεσογειακή ουτοπία της Jaqueline Tyrwhitt. Ένα μοντέρνο όραμα για την ελληνική ύπαιθρο
 Τουρνικιώτης Π.  μέλος ΔΕΠ ΕΜΠ  Ελευσίνα – Μύκονος. Τοπίο και φύση στη σκέψη και το έργο του Άρη Κωνσταντινίδη

 

22/12/2017

Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα για την προστασία των έργων του Πικιώνη

Πρόσφατα διαβάσαμε για το σύμφωνο συνεργασίας που υπογράφηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και την κόρη του Πικιώνη, αρχιτέκτονα και πρόεδρο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας ‘Δημήτρης Πικιώνης’ Αγνή Πικιώνη.

Το σύμφωνο προβλέπει τη συντήρηση και αποκατάσταση των έργων του Δημήτρη Πικιώνη που βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου Αθηναίων και συγκεκριμένα τα έργα γύρω από την Ακρόπολη και τον λόφο του Φιλοπάππου – τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία και έργα τέχνης παγκοσμίου ενδιαφέροντος – καθώς και το 14ο Δημοτικό Σχολείο ‘Δημήτρης Πικιώνης’, στα Πευκάκια.

Πράγματι, κάποια από τα σημαντικότερα έργα του Δημήτρη Πικιώνη προστατεύνται από τον νόμο. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την σταδιακή απαξίωση και εγκατάλειψή τους με όλες τις συνέπειες που αυτή έχει. Αν και εδώ και πολλά χρόνια η ΑΣΜΕ ‘Δημήτρης Πικιώνης’ έχει προσπαθήσει, με κάθε τρόπο, να αναδείξει το επείγον της προστασίας και αποκατάστασής τους, τα αποτελέσματα, πρακτικά, δεν είναι ενθαρρυντικά.

Το do.co.mo.mo. ανέκαθεν υποστήριζε αυτές τις δράσεις και έχει επικαιροποιήσει, σε διεθνές επίπεδο, τη σημασία και αξία αυτών των έργων με πολλούς τρόπους. Μέσα στους επόμενους μήνες το ελληνικό do.co.mo.mo.  θα συμμετέχει ως συνδιοργανωτής σε μια εκδήλωση η οποία, 50 χρόνια μετά τον θάνατο του Πικώνη, στοχεύει να δηλώσει εκ νέου, την άμεση ανάγκη για αποκατάσταση των σημαντικότερων από αυτά τα έργα, μια εργασία η οποία δεν απαιτεί μεγάλα κεφάλαια για να γίνει με επιτυχία.

Προφανώς για τέτοια θέματα προστασίας και αποκατάστασης της αρχιτεκτονικής του 20ού αι. έχει αναπτυχθεί και η σχετική θεωρία και τεχνογνωσία τις τελευταίες δεκαετίες η οποία και εφαρμόζεται διεθνώς. Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι καθόλου προφανές π.χ. ότι ένα κτήριο το οποίο χτίστηκε πριν 85 χρόνια (σχολείο στα Πευκάκια) μπορεί ή πρέπει να αποκατασταθεί με βάση μια μορφή που ποτέ δεν είχε, όσο και αν αυτή η μορφή είχε μελετηθεί από τον ίδιο αρχιτέκτονα και μπορεί να φαίνεται σήμερα περισσότερο άρτια ή ενδιαφέρουσα.  Μια τέτοια κίνηση θα ήταν σαν να αγνοούσε την πραγματική ιστορία του κτηρίου η οποία αφορά όσα τελικά έγιναν αλλά και όσα δεν έγιναν.

Το σίγουρο είναι ότι η προστασία αυτών των έργων είναι μια συλλογική υπόθεση και κανένα πρόσωπο, οργανισμός ή ομάδα δεν μπορεί από μόνη της να αλλάξει την πραγματικότητα αν συνολικά η κοινωνία δεν κατανοήσει, καταρχάς, τι είναι αυτά τα έργα.

Ως μια μικρή ομάδα η οποία προωθεί την αξία της μοντέρνας ελληνικής αρχιτεκτονικής χωρίς να έχει πόρους ούτε επίσημο θεσμικό ρόλο, το ελληνικό do.co.mo.mo. παραμένει ανοιχτό σε προτάσεις για δράσεις οι οποίες κινούνται προς την επιθυμητή κατευθυνση και κυρίως καλεί όποιον το επιθυμεί να γίνει μέλος της ομάδας του ώστε, συλλογικά, να μπορέσουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στο δύσκολο έργο της τεκμηρίωσης και προστασίας της μοντέρνας ελληνικής αρχιτεκτονικής.

 

13/11/2017

Έληξε η προθεσμία απoστολής περιλήψεων για την επιστημονική συνάντηση που θα γίνει σε συνδιοργάνωση του ελληνικού docomomo και του Πολυτεχνείου Κρήτης τον ερχόμενο Μάιο στα Χανιά με θέμα Το μοντέρνο βλέμμα στην ‘ελληνική’ φύση.

Οι συμμετοχές ήταν πάρα πολλές και αναμένεται μια πολύ ενδιαφέρουσα και παραγωγική συνάντηση.

Όσοι/ες επιλεγούν για να παρουσιάσουν την εισήγησή τους θα ενημερωθούν έως τις 2/2/2018.

7/9/2017

CALL FOR PAPERS

 ΤΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ‘ΕΛΛΗΝΙΚΗ’ ΦΥΣΗ

Η επόμενη επιστημονική συνάντηση του ελληνικού docomomo θα γίνει σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης τον ερχόμενο Μάιο στα Χανιά.

Όσοι/ες ενδιαφέρονται να συμμετέχουν με εισήγηση ή θα ήθελαν απλά να το παρακολουθήσουν θα βρουν τις σχετικές πληροφορίες στην ενότητα ΔΡΑΣΕΙΣ

2/6/2017

031808_15IDC

15th International Docomomo Conference
Ljubljana, Slovenia, 28-31 August 2018
http://docomomo2018.si

3/5/2017

Διαγωνισμός φωτογραφίας για την μοντέρνα αρχιτεκτονική

043818_HIGHLIGHT_PhotoPrize_7

https://www.docomomo.com/docomomo_news

22/3/2017

ΑΣΚΤ: Παρουσίαση τόμου “Ελληνική αρχιτεκτονική στον 20ό και 21ο αιώνα”

2 Αφίσα